Yleinen mielikuva ampuma-aseen hankkimisesta ja siihen liittyvästä lupaprosessista on usein sellainen, että se on ylitsepääsemättömän vaikea, raskas ja mahdoton prosessi. Tosiasiassa ampuma-aseen hankkiminen on verrattain yksinkertaista kunhan tietää mitä on tekemässä. Tässä kirjoituksessa pyrimme yksinkertaistamaan lupaprosessin kiemurat, jotta etenkin ensimmäisen aseluvan hakeminen hieman helpottuisi. Keskitymme tällä kertaa nimenomaan ampumaurheilu- ja harrastusperusteella haettavan luvan hakuprosessiin.
Suomessa Poliisi myöntää hankkimisluvan ampuma-aseille. Lupaa haettaessa on otettava huomioon seuraavat asiat:
Hyväksyttävä käyttötarkoitus
Aselupaa hakiessa vaaditaan kyseiselle aseelle soveltuva käyttötarkoitus, joita ovat:
- metsästyslainsäädännön mukaan sallittu eläinten ampuminen
- ampumaurheilu ja -harrastus
- työ, jossa ase on välttämätön
- näytös, kuvaus tai muu vastaava esitys
- museossa tai kokoelmassa pitäminen
- muistoesineenä säilyttäminen
- merkinanto
- säilyttäminen ja kuljettaminen
- vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain mukainen sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus
Tarkoitukseen soveltuva ase
Haettavan aseen tulee olla sellainen, että se soveltuu hyvin aiottuun käyttötarkoitukseen eikä ole tarpeettoman tulivoimainen tai tehokas. Urheiluammuntaan lupaa haettaessa aseen tulee siis soveltua hyvin kyseiseen ampumaurheilulajiin niin toimintatavan kuin kaliberinkin puolesta.
Aiempi harrastuneisuus
Sinun tulee harrastaa sitä ampumaurheilulajia, johon olet asetta hankkimassa. Esimerkiksi toiminta-ammuntalajeissa tämä osoitetaan kyseisten lajien peruskurssin (Turvallisen ampujan koulutus) suorittamisella.
Haettaessa lupaa käsiaseelle (pistooli, pienoispistooli, revolveri, pienoisrevolveri) hakijalla tarvitsee olla käsiaseen harjoittelukertoja vähintään 10kpl edellisen 24 kuukauden aikana. Harjoituskertojen tarvitsee myös olla suhteellisen tasaisesti tuon 24 kuukauden aikana eli jos siellä välissä on vaikka yli vuoden tauko niin siihen voi lupaviranomainen puuttua. Harrastuskertoja voi kerätä esimerkiksi ampumalla vuokra-aseilla kaupallisilla ampumaradoilla tai laina-aseilla kavereiden tai yhdistysten treeneissä.
Haettaessa lupaa ns. erityisen vaaralliseen aseeseen täytyy hakijalla olla vastaavasti harjoittelutaustaa edellisen 12 kuukauden ajan.
Todistuksen hakijan harrastuneisuudesta antaa ampumayhdistysten ampuma-asekouluttajat. Harrastuneisuus ampuma-asekouluttajalle sekä tarvittaessa poliisille osoitetaan harrastuspäiväkirjalla. Kirjaa siis ylös kaikki harrastuskertasi viimeisen 12/24 kuukauden ajalta siten, että siitä ilmenee harjoituskerran ajankohta, paikka, käytetty ase, kaliberi ja laukausmäärä. Harjoituspäiväkirjaa on syytä ylläpitää säännöllisesti, jotta tarvittava tieto ei pääse unohtumaan tai katoamaan.
Lisäksi haettaessa ERVA-lupaa (erityisen vaarallinen ase) hakijan täytyy esittää todistus vähintään 12 kuukautta kestäneestä jäsenyydestä ampumaseuraan.
Ajanvaraus
Lupahakemuksen jättämistä varten kannattaa ehdottomasti varata aika Poliisin lupapalveluun niin välttyy mahdollisesti useamman tunnin jonottamiselta. Joskus ajanvarauksen jonot voivat olla useita viikkoja, joten tässäkin asiassa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Jos luvan jättämisellä on kiire eikä ajanvarauksella löydy sopivaa aikaa niin luvan voi käydä jättämässä myös jonottamalla lupapalvelussa, mutta silloin kannattaa välttää pahimpia ruuhka-aikoja kuten lounasaikaa.
Hakemuksen jättäminen
Aselupahakemuksesi syötetään lupapalvelussa virkailijan toimesta suoraan tietokoneelle. Kun olet valmistellut tässä kirjoituksessa käsitellyt dokumentit hyvin niin sinulle jää enää vain sivustaseuraajan ja maksajan rooli. Hakemukset maksetaan paikanpäällä käteisellä tai maksukortilla. Aselupien hinnat näyttävät nousevan joka vuosi, joten kannattaa niin sanotusti niputtaa lupia eli jättää useampi lupahakemus kerralla, koska kokonaiskustannus on tällöin edullisempi (kts. palveluhinnasto).
Mukaan tarvittavat dokumentit:
- Passi tai henkilökortti (ajokortti ei kelpaa henkilöllisyystodistukseksi). Jos ei omista passia tai henkilökorttia niin lupapalvelun virkailija voi todentaa henkilöllisyyden myös kyselyllä jättäessäsi lupaa.
- Hakemuksen perustelut kirjallisina ja muut hakemuksen perustelemiseen tarvittavat asiakirjat
- Sotilaspassi, siviilipalvelustodistus, kutsuntatodistus tai todistus palvelusta vapauttamisesta
- Ampuma-aseen käyttötarkoituksen mukaiset todistukset (kts. kohta aiempi harrastuneisuus)
Haastattelu
Jätettyäsi hakemuksen lupapalveluun sinut voidaan vielä kutsua erikseen haastatteluun, jossa hakemustasi käsitellään. Haastattelua ei ole mitään syytä jännittää kun perustelut ovat kunnossa. Tiedä mitä olet hakemassa ja mihin käyttötarkoitukseen ja miksi juuri kyseinen asetyyppi soveltuu kyseiseen käyttötarkoitukseen niin haastattelu sujuu mutkitta.
Hankkimislupa
Hyväksytty aseen hankkimislupa tulee postissa kotiosoitteeseen. Tällä luvalla voit käydä ostamassa luvan mukaisen ampuma-aseen aseliikkeestä tai yksityishenkilöltä. Huolehdi, että kaikki luvan osat tulee asianmukaisesti täytetyksi. Aseen hankkimislupa on yleensä voimassa 12 kuukautta, jonka aikana ase tulee hankkia sekä käydä näyttämässä poliisille. Hankkimislupa on myös aseen hallussapitolupa siihen saakka kunnes olet käynyt näyttämässä aseen Poliisille ja saanut postissa varsinaisen hallussapitoluvan. Jos hankkimislupa jää käyttämättä niin se tulee palauttaa poliisilaitokselle.
Aseen näyttäminen
Hankittu ase tulee käydä näyttämässä poliisille 30 päivän kuluessa aseen ostopäivästä. Tätä varten varataan erikseen aika Poliisin ajanvarauksesta. Huomioithan, että välillä Poliisilla on erittäin pitkät jonot, joten varaathan ajan viimeistään välittömästi aseen hankkimisen jälkeen. Ajan voi toki varata myös vähän ennakoiden jos tietää jo aseen hankkimisajankohdan niin ei ainakaan joudu palveluruuhkan uhriksi. Aseen näyttämisen jälkeen saat postissa vielä varsinaisen aseen hallussapitokortin.
Harrastuksen jatkumisen osoittaminen
Jos aseen hallussapitolupa on määräaikainen (voimassa esimerkiksi 5 vuotta) niin se uusitaan hakemalla kyseiseen aseeseen uusi lupa. Muistathan tehdä tämän hyvissä ajoin ennen vanhan luvan vanhenemista, jotta sinulla ei jää käsiin luvattomia ampuma-aseita.
Mikäli hallussapitolupasi on toistaiseksi voimassaoleva lupa nimenomaan käsiaseisiin niin sinun tulee osoittaa harrastuneisuuden jatkuminen Poliisille viiden vuoden välein ampuma-asekouluttajan todistuksella. Vaihtoehtoisesti jos haet uutta käsiaselupaa viiden vuoden sisään edellisestä luvasta niin lupaa hakiessasi osoittamasi harrastuneisuus hyväksiluetaan myös aiempaan lupaasi.
Loppusanat
Tervetuloa mukaan ampumaurheiluun! Aselupien hakeminen ja saaminen ei todellakaan ole niin vaikeaa tai mahdotonta kuin mitä usein luullaan. Toivottavasti tästä artikkelista on apua lupaprosessiin. Huomioithan, että tässä artikkelissa esitetyt asiat eivät ole viranomaisen virallisia ohjeita vaikka viranomaislähteitä on artikkelin pohjana käytettykin. Nähdään radalla!
Hemmo Päiveröinen
Turvallisuuskoulutukset.fi
Päiveröinen on toiminut toistakymmentä vuotta moninaisissa turvallisuustehtävissä Suomessa ja ulkomailla sekä työskennellyt 7 vuotta päätoimisena ase- ja turvallisuuskouluttajana.
- Särmä TST & Terävä Tuotepäällikkö, Varusteleka Oy, 2019 ->
- Turvallisuusalan kouluttaja, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, 2016-2019
- Toiminnanjohtaja, Armoria Training Centre, 2010-2014
Päiveröinen on kouluttanut yli tuhatta ammattilaista ja harrastajaa sekä suorittanut yli 50 kansainvälistä ase- ja turvallisuusalan ammattilaiskoulutusta mukaan lukien:
- California Department of Corrections SWAT School
- S.P.E.A.R.™ Instructor
- Personal Defense Readiness™ Fundamentals Coach
- International Mobile Training Team (IMTT) Instructor
- Ampuma-asekouluttaja (Poliisiammattikorkeakoulu)
- Voimankäyttökouluttaja (Poliisiammattikorkeakoulu)
- IPSC Range officer & IDPA Safety Officer