Vinkkejä asekurssin valintaan

Vinkkejä asekurssin valintaan

Aseenkäyttö- ja ampumataito ovat sellaisia taitoja joita ei kannata yrittää opetella itsekseen kantapään kautta. Eri tasoista tietoa ja varsinkin mielipiteitä on toki tarjolla enemmän kuin tarpeeksi niin internetin kanavissa kuin alan eri piireissäkin. Haaste etenkin aloittelijalla on kuitenkin osata valita itselleen sopivat ja tarkoituksenmukaiset opit ettei sitten vuosien päästä joudu poisoppimaan jotain sellaista mitä ei olisi kannattanut oppia alunperinkään.

”Ole varovainen siinä mitä harjoittelet, saatat tulla todella hyväksi väärässä asiassa”
– Tony Blauer

Suomessa on tarjolla useita laadukkaita valmennus- ja koulutuspalveluita tarjoavia yhdistyksiä ja yrityksiä. Lisäksi myös ulkomaalaisia kouluttajia käy kouluttamassa Suomessa säännöllisen epäsäännöllisesti. Alkuun voi kuitenkin olla vaikea tietää, että millaisille ja kenen kurssille juuri minun kannattaisi osallistua. Olemme listanneet alle muutamia hyödyllisiä kysymyksiä, joihin vastaamalla löydät juuri sinulle sopivat kurssit ja koulutukset.

1. Mitä tarvetta varten haluat/tarvitset lisäoppia?
Kaikkein tärkeintä on löytää omaan tarpeeseen sopiva koulutus. Vaikka aseenkäsittely- ja ampumatekniikat ovat usein hyvin samankaltaisia esimerkiksi toiminnallisen urheiluammunnan ja aseen työkäytön välillä niin keskeisiä eroavaisuuksiakin on. Ammunta on ammuntaa, mutta näkökulmanyanssit eri käyttötarkoituksien välillä vaikuttavat merkittävästi siihen miten sinun kannattaa harjoitella. Mieti siis mihin olet oppia hakemassa ja valitse siihen sopiva koulutus.

2. Valitse sopiva koulutuksen taso
Sopivan vaatimustasoisen kurssin valitseminen on tärkeää niin oman oppimisen kuin positiivisen kurssikokemuksenkin vuoksi. Liian kovatasoisella kurssilla on vaikea pysyä muun ryhmän mukana. Liian helppoa kurssia ei sen sijaan ole olemassakaan. Kaikki ampuminen perustuu perusteiden laadukkaaseen tekemiseen, joten olipa ampuja kuinka kokenut tahansa niin peruskursseille osallistumisesta on aina hyötyä. Varsinkin kun jokaisella kouluttajalla on aina ne omanlaisensa näkökulmat myös ihan perustekniikoihin. Jos siis et ole varma että minkä tasoinen kurssi on sinulle oikea niin aloita peruskursseista.

3. Varmistu koulutuksen laadusta ja kouluttajan osaamisesta
Tutustu etukäteen kurssin kouluttajan taustoihin ja kokemukseen sekä pyri varmistumaan, että ne vastaa harkitsemasi kurssin aihealueen vaatimuksia. On ammattimaisen kouluttajan merkki, että kouluttaja keskittyy kouluttamaan niitä osa-alueita, joista hänellä on osaamista ja malttaa jättää muut osa-alueet niiden aiheiden erikoisosaajien koulutettavaksi. Riippuen koulutuksen aiheesta voi olla myös oleellista, että kouluttajalla on kyseisestä aihealueesta myös kenttäkokemusta. Erityisen tärkeää tämä on aseellisen voimankäytön ja hätävarjelun sekä taktisen aseenkäytön koulutuksissa.

4. Turvallisuus
Vaikka turvallisuus on mainittu listan viimeisenä niin silti se on listatuista asioista kaikkein tärkein! Pyri katsomaan kuvia ja videoita harkitsemasi toimijan aiemmista koulutuksista ja kysele myös muiden kokemuksia koulutuksen turvallisuudesta. Jos havaitset, että kyseisen toimijan kursseilla rikotaan jotain seuraavista universaaleista asekäsittelyn turvasäännöistä niin älä osallistu kyseiseen koulutukseen vaan valitse sellainen toimija, joka tarjoaa turvallista asekoulutusta.

  1. Kaikkia aseita tulee aina käsitellä siten kuin ne olisi ladattuja
  2. Älä koskaan osoita aseella mitään sellaista mitä et ole valmis ampumaan
  3. Pidä sormi pois liipaisimelta kunnes ase osoittaa maalia ja olet tehnyt tietoisen päätöksen ampua
  4. Ole tietoinen siitä mitä on maalisi takana, edessä ja sivuilla sekä siitä mitä ympärilläsi tapahtuu

Toivottavasti näillä pointeilla sopivan koulutuksen valitseminen on hieman helpompaa. Kursseille osallistumista ei kannata sen suuremmin jännittää, koska asekursseilla kävijät ovat ennen kaikkea erittäin hyviä tyyppejä! Ei siis muuta kuin mukaan!

Nähdään kursseilla!


Hemmo Päiveröinen
Turvallisuuskoulutukset.fi70408212_1312175372292985_7669122599061815296_o2

Päiveröinen on toiminut toistakymmentä vuotta moninaisissa turvallisuustehtävissä Suomessa ja ulkomailla sekä työskennellyt 7 vuotta päätoimisena ase- ja turvallisuuskouluttajana.

Päiveröinen on kouluttanut yli tuhatta ammattilaista ja harrastajaa sekä suorittanut yli 50 kansainvälistä ase- ja turvallisuusalan ammattilaiskoulutusta mukaan lukien:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *