Kouluttamisen helppous

Kouluttamisen helppous

Useat ovat varmasti kuulleet puhuttavan siitä kuinka opettajan kuuluisi olla tiedon siirtäjän ja mantrojen toistelijan sijaan fasilitaattori, joka inspiroi opiskelijoidensa suorituskykyä sekä mahdollistaa elinikäisen oppimisen. Olen tästä täysin samaa mieltä. Kuka tahansa voi toistella jonkun toisen luomaa sanomaa, mutta opiskelijan yksilöllisen potentiaalin hyödyntäminen ja suorituskyvyn kehittäminen ovatkin sitten paljon vaikeampia tehtäviä.

”A teacher transfers information, a coach inspires performance”
– Tony Blauer

Sana fasilitaattori (englanniksi facilitator) tulee englanninkielen sanasta facile joka tarkoittaa helppoa. Tämän voisi hätäisesti tulkita niin että opettajan tehtävä on tehdä opiskelusta juurikin mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Jos opettaja pyrkii tekemään opiskelusta opiskelijalle mahdollisimman helppoa niin silloin ylitsepääsemättömän vaikea tilanne tosielämässä voi pahimmassa tapauksessa maksaa opiskelijalle sen kaikkein kalleimman hinnan. Tämän sijaan opettajan tehtävänä on valmentaa opiskelijaa niin että harjoitettavan taidon soveltaminen nimenomaan tosielämässä olisi mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Olipa sitten kyseessä esimerkiksi turvallisuuteen liittyvä taito tai vaikka ammatissa tarvittava osaaminen. Opettajan toimiminen fasilitaattorina ei siis usein tarkoita sitä että opiskelu olisi helppoa vaan yleensä juuri päinvastoin. Opiskelijan harjoittelusta tulee tehdä niin haastavaa ja vaikeaa, että opiskelija joutuu joka kerta laittamaan peliin koko käytettävissä olevan kapasiteettinsa saavuttaakseen tavoitellun lopputuloksen. Vain tällä tavalla opiskelijan senhetkinen kapasiteetti voi kasvaa lähemmäksi hänen maksimipotentiaaliaan.

Silloin jos tosielämän tilanteet tuntuvat helpoilta opiskelussa vaadittuun suoritustasoon nähden niin silloin opettaja on onnistunut. Silloin opiskelija ei joudu tositilanteessa suorittamaan kapasiteettinsa äärirajoilla vaan saa toimia mukavuusalueellaan ja pystyy siten tekemään paljon parempia valintoja ja päätöksiä.

Ajattele, vaadi, harjoittele, selviydy


Hemmo Päiveröinen
Pääkouluttaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *